sâmbătă, 25 iulie 2009

Emil Brumaru, turnător? CNSAS-ul tace, sursa Mihăilescu la fel. Un scandal muşamalizat cu maximă eficienţă


Călin Ciobotari
Brumaru, turnător?

* alt scandal este pe punctul de a izbucni in "dulcele târg al Iesilor" * după Constantin Romanescu, dovedit ca metodic colaborator al fostei Securităţi, este vehiculat numele poetului Emil Brumaru * doua "Note informative" semnate de un misterios "Mihailescu" * până la decizia unei expertize grafologice, lăsam la nivelul cititorilor noştri sa decidă daca scrisul de mâna al poetului seamănă cu scrisul de mâna al celui ce semna "Mihailescu" * Emil Brumaru susţine ca nu a fost contactat niciodată de Securitate * Liviu Antonesei, cel turnat de "Mihailescu": "Nu pot nici confirma, nici infirma"

Cele doua note informative pe care le reproducem mai jos, ambele reprezentând "dări de seama" pe marginea activităţilor si concepţiilor lui Liviu Antonesei, asa cum erau acestea la inceputul anilor '80, arunca o serioasa doza de suspiciune asupra unui important personaj din cultura ieşeană. Exista persoane care ii identifica pe Emil Brumaru cu delatorul "Mihailescu", aspect asupra căruia, jurnalistic vorbind, nu ne putem pronunţa inca. Va invitam, insa, sa comparaţi cele doua imagini pe care le ataşam textului. "Documentul 1" reprezintă fotocopia uneia din cele doua note informative. "Documentul 2" reprezintă fotocopia unei dedicaţii pe care Emil Brumaru a dat-o pe una din cărţile sale. Mai precizam ca intre cele doua scrisuri de mâna exista o distanta temporala de circa cincisprezece ani. Cotidianul "Flacăra laşului" va apela la o expertiza grafologica pentru a stabili daca cele doua documente sunt scrise de una si aceeaşi persoana. Până atunci, insa, aşteptam opiniile dumneavoastră pe forumul ziarului. Cele mai pertinente opinii vor fi, la rândul lor, publicate in paginile ziarului "Flacăra laşului".

Nota informativa

Sursa relatează ca intr-o discuţie purtata pe strada, cam acum o săptămâna, plecând de la revista "Convorbiri literare" cu Liviu Antonesei, acesta a afirmat cele de mai jos (de fata a fost si Eugen Andone cu care ne-am întâlnit in Piaţa Unirii):
"Daca s-ar deschide graniţele, ar pleca trei sferturi din Transilvania ";

- m-a întrebat daca am aflat ca a "reapărut" Virgil Tanase, i-am spus ca nu, atunci L.A. a relatat ca "Virgil Tanase a apărut la Televiziunea franceza împreuna cu un colonel de securitate român care a declarat ca a fost trimis de preşedintele statului român ca sa-l "lichideze" pe Virgil Tanase";

- tot L.A. a relatat ca a aflat recent ca la Ploieşti, la Uzina " 1 Mai (sursa nu e sigura ca reţinut bine uzina) nişte muncitori Casterisc, cu explicaţie de subsol "necunoscuţi" - C.C. ar fi scris pe pereţi numele preşedintelui statului, urmat de fraza "nu avem de mâncare" sau asa ceva si ca după aceea uzina "a foit vreo trei săptămâni de securisti";

- tot la Ploieşti, relata L.A., un tânăr din uzina s-ar fi suit pe un cosinalt, a tras scara si a inceput sa strige "Laşilor! Nu aveţi curaj sa spuneţi ca n-aveti ce mânca!" si alte afirmaţii de acest gen.
Ameninţa ca se arunca jos daca vor sa-i facă vreun rau.
Cu greu, relata L.A., a fost dat jos.

Semnat: Mihailescu Data: 6 sept. 1982

Documentul este insotit de o completare semnata de locotenent-colonel Ioan Ştefanescu: "Antonesei Liviu este cercetător la Centrul de Ştiinţe Sociale a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi. Inf. a fost instruit sa-l contacteze cu regularitate pentru a stabili comentariile ostile pe care acesta le face, cercul de prieteni si conţinutul lucrărilor sale. Nota va fi data pentru completare la Bir. 2."

Pe prima pagina a documentului se afla si notaţia unui colonel de la Biroul 2:
"prezentati-mi mat. cu Antonesei cu propuneri".

Referitor la Liviu Antonesei, sursa relatează:

Aflându-se la numita Tereza Culianu (unde se mai găseau si Horst Fassel, Luminiţa Fassel - care au cerut plecarea definitiva din tara -, Sorin Antoni, Luca Pitu, Dan Petrescu, Andrei Hoisie, M.D. Cheorghiu s.a.), L.A. ("cuvinte acoperite de CNSAS - CC.) un moment dat: "
De altfel eu sunt singurul anticomunist serios din România!".

Tot L.A., intr-o discuţie cu M.D. Gheorghiu referitoare la contribuţia la fondul fix a spus ca el "nu va da nimic" si a propus celorlalţi sa se solidarizeze, si in felul acesta n-au cum sa-i oblige sa dea si daca totuşi ii vor obliga sa dea, el va manifesta public printr-un fel sau altul, nu va rabdă.

Referitor la subiectul conferinţei lui N. Manolescu care avea loc in seara dinaintea începerii Conferinţei Naţionale, a glumit spunând ca nu intâmplator subiectul este "Năpasta".

SEMNAT:
Mihailescu DATA: 17 dec. 1982

Ambele documente au pe fila intâi, dreapta sus, notaţia "Strict secret ltcol Ştefanescu Ioan sursa: "Mihailescu"


Brumaru: "Reprezentam un pericol"


Într-un interviu pe care mi l-a acordat recent, Emil Brumaru a precizat ferm ca nu a fost niciodată contactat de Securitate. Reproducem pasajul respectiv:

"Calin Ciobotari: Securitatea a incercat vreodată sa va contacteze?
Emil Brumaru: Nu, din contra, mi-au confiscat scrisorile trimise de mine Tamarei, aflate la dânsa. Erau vreo şapte sute de scrisori. Eu si cu Tamara nu ne-am intâlnit dintr-odata. Am aflat unul de altul pe la 18 ani si, timp de un an, ne-am scris intens. Într-o dimineaţa a venit la mine taica-meu si mi-a zis sa fiu atent. Tamara mersese la părinţii mei si le povestise cum Securitatea i-a luat toate scrisorile mele.

CC: înseamnă ca reprezentaţi la acea vreme un pericol pentru ei.
E.B.: Faptul ca au luat acele scrisori inseamna ca reprezentam un pericol. Eram frecventat de persoane «dubioase» precum Dimov, Ţepeneag (Leonid Dimov, Dumitru Ţepeneag - poeţi de marca ai asa-numitului "grup oniric" - CC). O companie «nesănătoasa». Dimov făcuse puşcărie pentru ca urinase pe statuia lui Stalin. Veniseră la mine. Tot satul ii văzuse. Am băut, am cântat... Apoi au venit si alţii: Mihai Ursachi, Mircea Ivanescu".

Antonesei aşteaptă...

De partea cealaltă, cel "turnat" de "Mihailescu", Liviu Antonesei, a preferat sa nu se pronunţe decisiv. Părerea lui e aceeaşi cu cea pe care si-o exprima pe forumul ziarului "Flacăra Iaşului". "Din păcate, nu pot nici confirma, nici infirma. Aştept de la CNSAS numele in clar ale informatorilor care, in dosarele mele, sunt trecuţi cu pseudonime. Sper ca nu va dura până la Calendele Greceşti criza de la CNSAS, astfel incât sa fiu si eu clarificat".

Ivanescu, la fel...

În aşteptarea unor clarificări se afla si Cezar Ivanescu, care a ţinut sa-si exprime regretul fata de unele tonuri "mai tari" din somaţia publica fata de Liviu Antonesei: "Mesajul meu către domnul Antonesei s-a vrut a fi un indemn intru onestitate ca si până acum, pentru ca d-l Antonesei este un om onest". De asemenea, directorul Editurii "Junimea" a anunţat ca astăzi ii va acţiona in judecata pe Mircea Dinescu, agenţia de ştiri Newsln, precum si publicaţiile "Cotidianul", "Gardianul" si "Ziua".

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)