marți, 20 octombrie 2009

De râs şi de plâns. Adunate de prin presă. :) Logic, cititorii nostri sunt mai destepti decat autorii lor!



„Potrivit politistilor, nici unul dintre membrii familiei, care a sfarsit tragic in acest accident rutier, nu a fost audiat in vederea elucidarii cauzelor care au dus la producerea carambolului.“


„Juriul a motivat alegerea volumului Domnicai Radulescu prin faptul ca este «un uimitor roman de debut scris intr-o frumoasa proza lirica care transcende capcanele romanului de debut».
Totodata, la anuntarea castigatorului premiului pentru fictiune pe 2009, Biblioteca din Virginia a precizat ca «Radulescu spune o poveste despre o tanara care cauta libertatea si siguranta in Romania sovietica a anilor '70, care fuge in SUA pentru o noua viata, umbrita insa de ceea ce a lasat in urma, si care se intoarce la varsta a doua pentru a recupera pamantul ei din tinerete.»

Combinand intensitatea primei iubiri cu realitatile dure ale represiunii politice si melancolia exilului, «Trenul de Trieste este o calatorie marcanta catre o tara indepartata, precum si o odisee in sufletul omenesc», se arata in caracterizarea facuta de institutie.“

„Acum câteva zile, elita intelectuală participantă la Festivalul de Film de la Veneţia l-a ovaţionat pe Hugo Chavez, dictatorul «socialist» al Venezuelei, prezent în sală ca să vadă un film apologetic despre el însuşi, realizat de Oliver Stone. Chavez le-a explicat tuturor, cu această ocazie, că socialismul este panaceul universal pe când, fireşte, capitalismul e pe marginea prăpastiei. America este o tiranie, iar Venezuela un stat liber şi mândru, un model pentru America Latină.“

Sursa: Mircea Cărtărescu, Comuniştii de bună voie, Evenimentul zilei, vineri, 11 septembrie 2009


„Laureată cu Nobel pentru literatură, Herta Müller a fost puţin cunoscută ca scriitor, înainte de prestigiosul premiu, publicului larg din România.

În urmă cu patru ani, la Editura Vinea i-a apărut volumul de poezii Im Haarknoten wohnt eine Dame / În coc locuieşte o damă, cu colaje în română şi în germană. Cartea, refuzată iniţial de Humanitas şi de Polirom, a apărut în cele din urmă în condiţii grafice deosebite la Vinea, cu tiparul în patru culori, pe formatul de 17x 24 cm, pe hârtie de 120 de grame. Însă din cele 600 de exemplare ale ediţiei bibliofile s-a epuizat doar 300, în patru ani. “

Simona Chiţan, Herta Müller, doar 300 de cărţi vândute, Evenimentul zilei, duminică, 18 octombrie 2009, http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/872062/Herta-Mller-doar-300-de-carti-vandute/


„ Nu ti se pare, iubite prieten, ca lumea a luat-o razna? isi incearca vocea, cu multa blandete, Anastase. Apoi recita cu patos: Caci vis al mortii-eterne e viata lumii intregi. Stiu ca lumea li s-o fi parut stramba stramosilor nostri, da’ acu’ chiar ca a luat-o din loc.
— Talentate amic, sa stii ca, de la inceputurile filozofiei lumea decade. Nu te poti scalda de doua ori in acelasi rau. Ceea ce ma duce cu gandul la concluzia logica: acum e mai rau ca ieri, dar, cu siguranta, mai bine ca maine.“
Florin Iaru, Marele bang şi micul fâs, 24 Fun, 14 14 octombrie, http://bucuresti.24fun.ro/articol/marele_bang_si_micul_fas-5586.html
Notă: sublinierile ne aparţin.

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)