„Greva foamei a fost simulată (pentru că se îndopau cu ciocolată) de nişte nimeni. Cine-i Grişa, ....., ....., ..... ? [Grişa Gherghei, Ion Nicolescu, Gabriel Iuga, Mircea Popa, Dumitru Stancu – n.n.] Nimeni! Nimeni nu auzise de ei pînă acum. N-au scris nimic deşi aveau zeci de mii datorii la fond. Mi-au cerut şi mie să mă raliez acţiunii lor, dar nu mă puteam amesteca cu asemenea gloată. Aşa se explică şi totala dezicere a scriitorilor, chiar şi acelora care aveau unele nemulţumiri reale. Dacă la „greva“ lor s-ar fi asociat şi un nume, două, dintre oamenii serioşi, apreciaţi ca scriitori talentaţi, abia atunci s-ar fi putut crede că sînt nişte probleme pentru care era necesar un protest. Abia atunci poate ar fi avut o audienţă acest gest. Aşa nimeni nu vrea să-i vadă şi să audă de ei.“
În după-amiaza aceleiaşi zile mai spunea că „cei cinci după ce vor asculta (împreună) cuvîntările la Conferinţa Naţională să vadă dacă se va vorbi ceva despre scriitori şi dacă acţiunea lor a avut vreun răsunet. În caz că nu, erau hotărîţi să se sinucidă, aruncîndu-se în lac.“
..... a spus că „cei cinci“ au legătură cu ambasadele străine şi astfel ştirea despre „grevă“ a fost cunoscută afară şi preluată de „Europa Liberă“.
În particular ...... mai spunea că el face foamea fără grevă, nu are bani, dar nici împrumuturi nu are. Pleacă mai bine în acţiunile organizate de U.T.C. (tabere, întîlniri cu cititorii) şi aşteaptă publicarea viitorului volum.
Deşi fără serviciu, cu necazuri mai mari decît ale celor cinci (....) niciodată însă nu ar face un asemenea gest.
„DONA ALBA“
Accesaţi şi:
Membrii Colegiului CNSAS. Cine îi verifică? M. Dinescu, agent KGB! O mână spală pe alta şi amândouă obrazul! (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/05/membrii-colegiului-cnsas-cine-ii.html)
_________
1971 – Tezele din iulie, cîteva repere [1]
„6 iulie – În şedinţa Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. se discută propunerile lui Nicolae Ceauşescu privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii politico-ideologice, de educaţie marxist-leninistă a membrilor de partid, a tuturor oamenilor muncii.
9 iulie – C.C. al P.C.R. organizează o consfătuire de lucru a activiştilor de partid din domeniul ideologiei şi al activităţii politice şi cultural-educative.
15 iulie – Comitetul Executiv al C.C. al P.C.R. aprobă propunerile lui Nicolae Ceauşescu privind o mai bună organizare a activităţii Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, care va funcţiona ca organ de partid şi de stat, sub conducerea nemijlocită a C.C. a P.C.R., funcţia de preşedinte al acestui organism fiind îndeplinită de un secretar al C.C. al P.C.R.
17 iulie – În cadrul unei sesiuni ştiinţifice se aniversează împlinirea a 150 de ani de la naşterea poetului Vasile Alecsandri.
3-5 noiembrie – Într-o plenară a C.C. al P.C.R., Nicolae Ceauşescu prezintă o expunere cu privire la programul îmbunătăţirii activităţii ideologice, ridicării nivelului general al cunoaşterii şi educării socialiste a maselor.“
[1] Informaţii extrase din Cartea Albă a Securităţii, Istorii literare şi artistice,
1969-1989, Editura Presa Românească, Bucureşti, p. XI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu