NOIEMBRIE 1946 – PRIMELE ALEGERI DEMOCRATICE
Se împlinesc 35 de ani de la primele alegeri cu adevărat democratice din ţara noastră. Rememorînd şi făcînd apel la documentele vremii ajungem la concluzia că victoria în alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946 a fost obţinută în condiţiile unor înverşunate bătălii de clasă, că ea a evidenţiat – odată în plus – capacitatea politică şi organizatorică a P.CR., de a închega alianţe trainice cu forţele social-politice democratice, interesate în progresul social şi istoric al patriei.
Piatră de hotar în istoria patriei noastre, august biruitor a marcat începutul revoluţiei de eliberare naţională şi socială, antifascistă şi antiimperialistă. În contextul primei etape a acestei revoluţii, pe baza tacticii şi strategiei elaborate de P.C.R., problema puterii politice – problemă fundamentală a oricărei revoluţii sociale – a fost rezolvată în favoarea maselor largi populare prin instaurarea la 6 martie 1945 a guvernului democrat-popular, în frunte cu eminentul om de stat şi militant progresist dr. Petru Groza. Eveniment de referinţă, actul de la 6 martie 1945 „a marcat instaurarea puterii revoluţionar-democratice a muncitorilor şi ţăranilor, după cum arată tovarăşul Nicolae Ceauşescu, a deschis calea unor transformări social-politice profunde în societatea românească“.
Aceste transformări vizau, după cum era şi firesc, şi crearea unui instrument politic reprezentativ, respectiv a unui parlament democratic, lată de ce Conferinţa Naţională a P.CR. din octombrie 1945 a pus în faţa partidului, a celorlalte forţe democratice, necesitatea pregătirii şi a organizării alegerilor parlamentare.
În vederea reuşitei depline în alegerile parlamentare, P.CR. a iniţiat şi organizat în vara anului 1946 un larg sistem de alianţe politice în formula Blocului Partidelor Democratice, alcătuit din P.CR., P.S.D., P.N.P., P.N.T. (Anton Alexandrescu), P.N.L. (Gheorghe Tătărăscu), Frontul Plugarilor, Federaţia Democratică a femeilor, Sindicatele Unite. La scurt timp, la Platforma Program a B.P.D. a aderat şi Uniunea Populară Maghiară. în condiţiile date, B.P.D. era „o creaţie a luptei partidului nostru de a unifica toate forţele democratice“. (Arhiva Comitetului judeţean Timiş al P.C.R., fondul nr. 1, dosarul nr. 2, fila 172).
Se cuvine consemnat aici faptul că, în cadrul campaniei electorale, Comitetul Regional Banat al P.CR. şi-a adus un aport de mare însemnătate la reuşita ei „prin trimiterea sutelor de echipe la sate, prin uriaşele mitinguri ce Ie-a făcut în centrele de judeţe şi de plăşi“. (Ibid) La baza întregii campanii electorale se afla Platforma-Program a B.P.D. şi noua lege electorală care asigura pentru primo dată la noi dreptul de vot femeilor, militarilor şi funcţionarilor publici. Odată prelucrate şi însuşite de activul de partid, „au fost trimise sute de echipe culturale şi de îndrumători la sate, care au prelucrat şi au discutat cu săteni Platforma-Program. Cel mai mare număr de asemenea echipe au fost trimise în judeţele Timiş şi Arad. Peste tot unde au mers echipele noastre, se arăta în raportul pe luna iulie 1946 a Comitetului Regional Banat al P.CR., au fost bine primite de ţărani“. (Ibidem, fila 156).
Masele largi populare din Banat, fără deosebire de naţionalitate, întocmai celor din întreaga ţară, treceau prin-tr-un adevărat proces de educare politică, manifestindu-şi adeziunea faţă de Platforma-Program a B.P.D. în care, între altele, se arăta că partidele democratice care au alcătuit guvernul dr. Petru Groza „au instaurat un regim cu adevărat democratic, au înfăptuit reforma agrară (. . .). Datorită încrederii de care s-a bucurat înăuntrul şi în afara ţării, guvenul a readus Ardealul de nord, a acordat un regim de reală libertate şi egalitate culturală şi politică naţionalităţilor conlocuitoare, a creat legături de strinsă prietenie şi colaborare economică cu Uniunea Sovietică şi ţările vecine, a reluat legăturile diplomatice cu Marea Britanie şi Statele Unite ale Americil, pregătind astfel condiţiile unei colaborări şi în domeniul economic“.
Alegerile parlamentare de la 19 noiembrie 1946, s-au transformat într-o mare victorie politică a forţelor revolu-ţionar-democatice. Peste 76% din alegători şi-au dat votul lor candidaţilot B.P.D., pentru democraţie şi progres, în timp ce forţele reacţionare au primit o lovitură zdrobitoare („Scinteia“, nr. 685 din 23 noiembrie 1946).
„Victoria obţinută în alegerile din 1944 – se arată în Programul P.C.R. – constituie cea mai elocventă expresie a adeziunii maselor largi populare la politica de transformare democratică, revoluţionară a ţării, promovată de partid“.(Programul P.C.R. ..., p. 54). Poporul a votat pentru libertate, democraţie, pentru independenţă şi suveranitate deplină, pentru pace şi progres.
Traian BUNESCU, Noiembrie 1946 – primele alegeri democratice, ziarul Orizont, săptămînal politic-social şi literar-artistic editat de USR, nr. 46, 20 noiembrie 1981
Accesaţi şi:
- Cenzura pe timp de război şi pe timp de pace. Instaurarea dictaturii comuniste, epuraţia, trădarea de ţară şi slujirea lui Marx, Lenin şi Stalin (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/cenzura-pe-timp-de-rzboi-i-pe-timp-de.html)
- Un posibil studiu de caz. Două date: 1941, 1953, două lumi (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/un-posibil-studiu-de-caz-dou-date-1941.html)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu