primarul general al municipiului Chișinău.
„Alegerile au fost falsificate. Comuniștii n-aveau cum să obțină mai mult de 30-35%“
Lucreția Berzintu(L.B.): Domnule primar general, Dorin Chirtoacă, ați candidat la alegerile parlamentare din Republica Moldova din partea Partidului Liberal. În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, după cum se știe, au câștigat comuniștii. Cum vedeți înfrângerea democrației?
Dorin Chirtoacă (D.C.): După părerea mea, alegerile au fost falsificate. Comuniștii n-aveau cum să obțină mai mult de 30 - 35, cel mult 40% din voturi, însă, în urma acțiunilor pe care le-au întreprins, incorect, și-au sporit numărul voturilor, lucrul pe care-l demonstrăm acum, prin probele pe care le administrăm, și sperăm să punem capăt acestui mod incorect de a desfășura alegerile din Republica Moldova.
L.B.: Cine, de fapt, a declanșat manifestarea de protest din Chișinău?
D.C.: Au fost manifestații spontane de protest, inițiate de tineri, tineri care s-au revoltat. Tot ceea ce s-a întâmplat la Chișinău în ziua alegerilor, dar și anterior, au fost blocade anticomuniste, și, din păcate, comuniștii au deturnat aceste proteste în acte de vandalism asupra Președinției și Parlamentului.
L.B.:În urma acestor acte de protest ale tinerilor, cum vedeți declarația președintelui Vladimir Voronin, precum că în spatele acestei manifestații s-ar afla România, apoi luarea de măsuri, precum închiderea granițelor, introducerea vizelor pentru români s.a.?
D.C.: Dorin Chirtoacă: Sunt declarații contrare democrației, sunt declarații contrare perspectivelor Republicii Moldova, sunt acuzații extrem de grave la adresa cetățenilor. Profesorii, directorii, au fost făcuți violatori de copii de către Voronin.
De asemenea acuzații complet neîntemeiate la adresa României, prin care, cei care au arborat drapelul României pe sediul Președinției și Parlamentului, au fost coordonați chiar de Serviciul de Pază și Protecție a Președinției, fapt confirmat după aceea chiar de Președinte, cu imagini video în acest sens. Cu alte cuvinte, tot ce s-a întâmplat negativ în acele zile, a fost coordonat, pregătit de către autoritățile comuniste; au deturnat manifestările pașnice de protest ale unor tineri, spre violențe, și au încercat după aceea să acuze, atât societatea cât și altele, care nu au nicio legătură cu realitatea.
Din acest punct de vedere, declarațiile sunt incalificabile pentru Voronin și de gruparea din care face parte, urmând ca toate probele faptelor oribile care au avut loc, să fie prezentate organismelor internaționale, regimul comunist să fie izolat și respectiv torționat pentru aceasta. Sunt cazuri extrem de grave care au avut loc în această perioadă în Republica Moldova. Sunt două persoane decedate, zece persoane torturate și trei persoane bătute cu cruzime de către Poliție, mii de persoane urmărite de Poliție, mii de persoane speriate și intimidate.
L.S.: Ce a făcut opozoția, adică Dumneavoastră împreună cu ceilalți, pentru a se intra în normalitate cât de cât? La acuzațiile aduse României de către Voronin, aveți reacții din partea UE?
D.C.: Au fost primele reacții auzite ieri. Urmează să acumulăm și alte reacții, pentru a putea izola pe comuniști și a obține o poziție fermă din partea Europei în vederea normalizării situației, cum ați spus și dumneavoastră. Vor fi trași la răspundere cei care au dat ordin să fie bătuți în asemenea hal, tinerii din Republica Moldova.
B.L.: Despre declarațiile dinspre Moscova, cu referire la ”vandalii de la Chișinău cu steaguri românești”, ce puteți spune?
D.C.: Din păcate, aici e un tandem între comuniști și Federația Rusă, lucrul care nu este straniu. Îl considerăm unul firesc, într-ucât comuniștii s-au înrădăcinat în sistemul totalitar sovietic. Au păstrat aceste legături timp de 20 de ani și acum le valorifică în continuare.
L.B.: Este o influență negativă din partea celor din Transnistria? Nu vorbesc de români, ci de ceilalți...
D.C.: Acolo, de asemenea, e un regim totalitar susținut de Federația Rusă. Este o situație similară, dacă doriți.
L.B.: Cum vedeți evoluția evenimentelor în viitorul apropiat, legat de cele întâmplate în Republica Moldova?
D.C.: O poziție fermă a Uniunii Europene, a Statelor Unite, în vederea condamnării a ceea ce-au declanșat comuniștii la Chișinău, și, după aceea, o acțiune cu termen pentru democratizarea Republicii Moldova.
L.B.: Aveți un apel pentru lumea democrată, pentru toți basarabenii din toată lumea, cât și pentru ceilalți?
D.C.: Să facă lobby la nivelul tuturor, acelora care decid în lume, în vederea cunoașterii și conștientizării situației din Republica Moldova, a situației critice pe care o avem și obținerea unor poziții ferme și inechivoce a europenilor în această privință, și a americanilor, de asemenea, pentru a izola regimul comunist totalitar.
L.B.: Vă mulțumesc pentru acest dialog și vă doresc mult succes în lupta pentru libertatea cetățenilor din Republica Moldova!
16 aprilie 2009, Israel.
CÂTEVA DATE BIOGRAFICE:
Dorin Chirtoacă (n.9 august 1978, Chișinău) este un politician din Republica Moldova.
Studii:
În anul 1993 a absolvit Liceul ”Gheorghe Asachi”, Chișinău iar în 1997 a absolvit Liceul ”C. Negruzzi”, Iași - Diplomă de bacalaureat.
În anul 2001 a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și Colegiul Juridic Franco - Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Pantheon - Sorbonne, Diplomă de licență în Drept European (MAITRISE EN DROIT, Mention DROIT EUROPEEN)
Activitate profesională:
2001 - 2005, Redactor la emisiunea ”Surprize Surprize” TVR1, România; 2002 - 2003, Redactor șef al emisiunii ”Surprize Surprize”; 2003 - 2005, Coordonator de proiecte, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.
Activitate politică:
Din mai 2005 este vicepreședinte al Partidului Liberal.
Din 17 iunie 2007 este primar general al municipiului Chișinău.
(Referințe luate din wikipedia)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu