joi, 16 aprilie 2009

Jacek Saryusz-Wolski: „UE ar trebui să solicite desfăşurarea unor noi alegeri în Moldova“


În opinia eurodeputaţilor care au monitorizat alegerile din Moldova, evaluarea votului de către OSCE este „excesiv de optimistă” – a declarat miercuri pentru Agenţia PAP şeful comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Jacek Saryusz-Wolski.

El nu a exclus faptul că UE ar trebui să solicite desfăşurarea unor noi alegeri în Moldova şi a sugerat invitarea la summitul Parteneriatului Estic de la 7 mai, de la Praga, a premierului, şi nu a preşedintelui Moldovei.

Mirek Topolanek, premierul demisionar al Cehiei, a anunţat ieri că la 22 aprilie va face o vizită în Moldova. Praga trebuie să decidă cine va fi invitat din partea conducerii de la Chişinău la summitul din mai al Parteneriatului Estic – iniţiativa UE de cooperare cu vecinii răsăriteni, între care şi Moldova.

După cum a declarat pentru PAP Saryusz-Wolski, Parlamentul European doreşte să trimită în Moldova, în zilele imediat următoare, o nouă misiune. La sesiunea de la Strasbourg va adopta şi o rezoluţie privind recentele evenimente din Moldova – protestele de stradă ale opoziţiei, care chestionează rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, şi represiunile brutale care le-au urmat.

„Potrivit declaraţiilor eurodeputaţilor, raportul OSCE este excesiv de optimist. Este un eufemism. Dacă se compară evaluarea OSCE şi cea a PE, se observă că sunt foarte diferite” - a spus Saryusz-Wolski.

După cum a menţionat el, în opinia eurodeputaţilor care au participat la misiunea condusă de Marianne Mikko, problema nu este votul propriu-zis, ci ceea ce s-a întâmplat anterior. Adică – a enumerat Saryusz-Wolski – faptul că opoziţiei nu i s-a permis accesul la mass-media, încălcarea libertăţii de reuniune şi falsificarea listelor de alegători, pe care e posibil să se fi aflat între 200 şi 400 000 de „suflete moarte”.

„Acest lucru trebuie verificat şi dacă este adevărat, atunci UE va trebui să decidă dacă solicită repetarea alegerilor” – a spus Saryusz-Wolski, adăugând că „ceea ce a propus actuala conducere, adică renumărarea voturilor, este insuficient”.

Miercuri a avut loc o şedinţă extraordinară a comisiei conduse de Saryusz-Wolski, având ca subiect situaţia din Moldova. La şedinţă a participat şi şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu.

„Este o problemă a Uniunii, nu a României. Nu vom lăsa România singură, fiindcă este acuzată. Iar pe Moldova nu o lăsăm singură, chiar dacă acolo se întâmplă lucruri rele” – a spus Saryusz-Wolski.

În opinia deputatului european, nu trebuie renunţat la ideea invitării Moldovei la summitul de pe 7 mai, care inaugurează Parteneriatul Estic. „Moldova trebuie invitată. Acest lucru trebuie hotărât de preşedinţia cehă. (...) Eu aş suna şi aş invita-o pe doamna premier Zinaida Greceanîi, pentru că mandatul preşedintelui Vladimir Voronin tocmai se încheie, iar pe de altă parte, el este unul dintre actorii acestui conflict în mai mare măsură decât şeful guvernului” – a declarat pentru PAP Wolski.

El a dezvăluit că în rezoluţia pe care o va adopta PE se regăseşte un apel în vederea eliberării tuturor celor arestaţi după alegeri, elucidarea cazurilor de bătaie şi a celor două cazuri mortale. Eurodeputaţii vor solicita foarte probabil şi întărirea misiunii UE în Moldova şi eventuala trimitere acolo a unei misiuni civile.

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)