Trubadurul de Cezar Ivănescu
+++++ Nichita Stănescu
„Cum o să poată uita vreodată inima mea din nori cîntecul lui“
Bineînţeles că foile tipărite sub forma unei cărţi de către Cezar Ivănescu sînt poezie. Dar cine nu este poet, în această ţară în care statistica ne învaţă că avem un poet la 18 mii de oameni. Dacă ar fi fost numai poet, noi colegii lui am fi spus: uite încă un coleg, încă un poet. Bineînţeles că nu ne-am fi îngăduit să spunem cît de mare poet este el. Clasamentele poetice nu sînt altceva decît o invazie a clasamentelor de fotbal în poezie. Se ştie, sperăm, că un poet este mare sau de nimica, numai faţă şi faţă de sine însuşi.
În poezie nimeni nu se concurează cu nimenea. Totul este să fii poet, şi dacă eşti, tu singur o ştii, tu singur eşti măreţ sau jigodie, şi, asta, numai faţă de tine însuţi. Ce să fac dacă dimineţa cînd mă trezesc din somn, în aceleaşi trup mă trezesc?
Cezar Ivănescu, însă, peste că e poet, e un trubadur. Noi nu ne-am obişnuit cu trubadurii; cu lăutarii da, cu trubadurii ba. Explicaţia este simplă: noi, limba românească adică, — şi timpanul ei auzit, — noi n-am avut niciodată pînă acum trubaduri. Era o chestiune franţuzească. Era o încunoştiinţare de literatură evropienească.
Iată, ne-a săltat şi nouă în timpane (singuratice ce-i drept) un trubadur. El se numeşte Cezar Ivănescu. El cîntă. El cîntă nazal. Stingher. Pentru sine şi pentru 1, 2, 3, prieteni, capre, arbori, ierburi, existenţi, — existenţe.
Avem memorie. Cum o să poată uita vreodată inima mea din nori cîntecul lui ţîrcovnicesc: „copilăria nu-i o coadă de şopîrlă“.
N-are cum să uite inima mea acest cîntec. N-are cum s-o uite pentru că ea este o inimă cu urechi. Urechile sînt cea mai primitivă formă a auzului.
Cum pot eu să-l uit cîntînd pe Cezar Ivănescu?
Mai întîi nu-l pot uita pentru că el este un trubadur al acestui secol jigărit de războaie. Mai apoi, pentru că el este cel mai, cel mai inefabil.
Inefabil, ce cuvînt! Să fie oare inefabilul un fel de a pleca la timp? Să fie inefabilul oare un mod de a nu te lăsa elucidat de îndată ce te propui elucidării? Să fie inefabilul regia adevărului?
„De cîte ori te iubim cel mai mult, pleci“
Să nu te laşi elucidat. Să pleci la timp, să fii minunat fără de intimitate. Fără să scoţi profituri minune. Să te laşi iubit la simpla vedere. Să te laşi iubit fără biografie. Să nu facem biografia adevărului! Să-l iubim şi atît. Să nu ne prostim în efortul sistematic de a explica ceea ce e frumos. Este frumos ceea ce pleacă la timp. Ceea ce nu se lasă pupat după ce se arată a fi o gură cu dinţi şi cu buze. A fi inefabil înseamnă a pleca la timp. A nu acorda nimănui nici o altă intimitate decît aceea a frumosului, a frumuseţii, a sublimului.
A nu stărui adică.
Trubadurii, aşa cum sufletul meu şi-i închipuie, probabil că şi-ar fi ales un poet aidoma lui Cezar Ivănescu să le fie staroste. Acest staroste e din prezent. Domn peste trubadurii imaginaţi. Imaginaţi, iar nu ştiuţi pentru că ei au plecat la timp în istorie.
„Copilăria nu-i o coadă de şopîrlă“, da, bătrîne Cezare, într-adevăr „copilăria nu-i o coadă de şopîrlă“. Dar pentru cititor versul tău e greu de înţeles pentru că vorbirea nu ţine în ea şi melodia.
Şi cum ar putea să ţină în ea şi melodia cîntată de tine, nazal?
Ai cîntat-o, ai spus-o, şi ai plecat repede de tot din timpanul inimii noastre.
Nu vrei să fii elucidat. De cîte ori te iubim cel mai mult, pleci. Eşti inefabil adică.
S-ar putea ca să iubesc cel mai mult de pe lume inefabilul. Pe tine, nu. Deci revino, şi cîntă!
Nichita Stănescu, Trubadurul de Cezar Ivănescu, Luceafărul, 10 mai 1969
Ilustraţia:
coperta volumului Rod, volum de debut.
Editura pentru literatura, 60 p., 1968
Coperta şi portretul: Dana Constantinescu
Accesaţi şi:
- Gabriela Melinescu: „Tonul poemelor lui Cezar Ivănescu se putea compara numai cu psalmii lui David“ (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/gabriela-melinescu-tonul-poemelor-lui.html)
- Nichita Stănescu, scrisoare către Cezar Ivănescu (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/nichita-stnescu-scrisoare-ctre-cezar.html)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu