Anul cercetăşesc
1936-1937
Şedinţa a II-a
3 octombrie 1936
La această şedinţă a venit numai Doamna Comandantă cu Domnişoara Olimpia. După ceremonialul obişnuit, s-a făcut ansamblu de gimnastică şi Domnişoara Olimpia a plecat, iar Doamna ne-a povestit o foarte frumoasă istorioară de Oskar Wilde, din care a tras o morală foarte binevenită pentru noi. Apoi s-a întocmit programul şedinţei viitoare şi am dansat Hora Unirii. Şedinţa s-a închis cu Imnul Cercetăşesc şi cu un vioi „sănătate“.
România, „ţară de aur sferică a Domnului biserică“
Voi reda, în timp, evoluţia acestei fetiţe. Va studia artele frumoase şi filosofia, va avea de înfruntat ca şi ceilalţi români perioada groaznică a comunismului, va asista la pierderea Basarabiei şi la instaurarea terorii în România, la prăbuşirea idealurilor societăţii în care a crescut şi a învăţat, adică la tot ceea ce în anul 1936 era de neimaginat. Va fi martoră la lichidarea unei orânduiri bazate pe credinţă şi pe iubirea de ţară şi la instaurarea alteia, în care litera de lege era ateismul şi crima.
Drama acestei fetiţe devenite adult într-o societate destructurată se va contopi cu drama întregii Românii.
Am reprodus acum această transcriere pentru că redă cu simplitate un mod de a cinsti România, ţara noastră, „ţara de aur sferică a Domnului biserică“, prin punctarea nu doar la date fixe a bucuriei şi mândriei de a fi români trăitori în România.
Naturaleţea cu care îndrumătorii acestor copii îi învăţau să danseze Hora Unirii este emoţionantă şi pilduitoare. Să ne întoarcem cu gândul şi cu inima spre trecut şi să dorim să redevenim ceea ce am fost:
O „ţară de aur sferică a Domnului biserică“!
O Românie Mare şi Sfântă cu oameni curaţi şi demni, iubindu-şi ţara şi strămoşii, sfinţind cu gândul şi cu fapta memoria înaintaşilor, rugându-se pentru martirii neamului românesc şi pentru reîntregirea ţării.
Alte articole pe aceeaşi temă:
- Copilărie în perioada interbelică. Scurt istoric al mişcării cercetăşeşti din România (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/copilrie-n-perioada-interbelic.html)
- Copilărie în perioada interbelică. Anul cercetăşesc 1936-1937 (http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/2009/01/copilrie-n-perioada-interbelic.html )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu