joi, 22 ianuarie 2009

Legea Legii nr. 298 / 2008. Românii între “lockare”, “zipare” si “cipare”

Legea Legii nr. 298 / 2008 şi efectele sale

„Rasfoind“ pe internet presa de astazi am gasit un articol foarte interesant si documentat despre Legea 298 / 2008 (Ne intercepteaza fara control).
Reproduc un fragment din finalul acestui articol:


Sistemul functioneaza de cativa ani


Adoptarea Legii nr. 298 / 2008 nu face decat sa consfinteasca o stare de fapt. Serviciile secrete au deja capacitatea sa intercepteze si sa stocheze convorbirile si datele noastre personale.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a adoptat Hotararea 0063/15 aprilie 2004, clasificata STRICT SECRET, prin care autoriza Serviciul de Informatii Externe (SIE) sa desfasoare activitati de tip SIGINT pentru interceptarea comunicatiilor efectuate prin satelit. Din acel moment, SIE a dispus de baza legala pentru a-si procura dispozitivele necesare interceptarilor de voce si date transmise prin mijloace electromagnetice (telefoane, calculatoare sau orice alt tip de radioemitator).

SRI, la randul sau, dispune de cea mai inalta tehnologie necesara interceptarilor de orice fel. Printr-o serie de hotarari strict secrete, CSAT a aprobat realizarea sistemului de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit-MONSAT. Achizitionarea si instalarea echipamentelor pentru reteaua MONSAT s-a facut si cu sprijinul National Security Agency (NSA) din SUA.

Comunitatea Nationala de Informatii din cadrul Administratiei Prezidentiale are acces la un Sistem Informatic Integrat, racordat la toate serviciile secrete si unde sunt stocate informatiile secrete de importanta strategica, inclusiv cele obtinute in urma interceptarilor. Aceasta baza de date este permanent actualizata, iar serverele unde sunt stocate datele se afla intr-un Centru de Management al Sistemului Informatic Integrat. Centrul este administrat de SRI. Aceasta baza de date permite serviciilor secrete sa obtina in timp real orice informatie despre o persoana fizica sau juridica.


Deputatul Ion Stan, Comisia de Control al SRI

"Traficul nu inseamna si continutul discutiei?"


"Legea este un monument al prostiei dar si al abuzului pe zona respectarii drepturilor libertatilor constitutionale.“


Una este sa punem in aplicare o norma europeana in conditiile si alta este sa dam un act nor­mativ prin care sase luni de zile sunt chipurile stocate date legate de trafic. Am vazut unele abordari ale unor specialisti in telefonie mobila, chipurile ca nu s-ar retine decat data, locul si persoanele care au vorbit. Prima intrebare: traficul nu inseamna si continutul discutiei? Este o minciuna. A doua intrebare: cum identifica persoanele? Eu pot sa cumpar o cartela sau sa imi iau telefon de la un prieten care este la o firma nu stiu unde si sa vorbesc de pe acel telefon. Nu cumva avem de gand sa fisam cu timbrul vocal sau amprenta vocala cu acel sintetizator de voci si asta ar insemna o nebunie?"

Sursa: Doru DRAGOMIR si George SCARLAT, Ne intercepteaza fara control (fragment), Ziua, http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-01-22&id=248209


Comentariile mele pe marginea acestei legi sau
„ce mai putem constata“?

Putem constata ceea ce banuiam cu totii de mult timp si anume ca ne aflam sub o atenta si temeinica „cercetare“ si ca prin aceasta lege s-a realizat doar o anume scoatere la lumina a procedurilor, o oficializare (care ar putea avea si implicatii mai indepartate decat cele imediate, chiar implicatii de ordin economic privind finantarea acestor operatiuni, alocarea unor sume suplimentare de bani si pe fata etc.). Unii inca se mai intreaba: „Dar ce poate fi chiar atat de rau in asta de vreme ce nu avem nimic de ascuns?“ Sa vedem!

In primul rand este foarte grav faptul ca se porneste de la prezumtia de vinovatie, incalcandu-se esenta democratiei care consta in prezumtia de nevinovatie. O consecinta a acestei incalcari este chiar anularea statului de drept.

In al doilea rand, legea genereaza si o incalcare inacceptabila a intimitatii. Chiar daca aceste transferuri informationale intre persoane (si includ aici toate tipurile de comunicare verbala si scrisa: e-mailuri, mesaje, convorbiri telefonice etc.) sunt inregistrate in mod automatizat, prin softuri specializate s.a.m.d., nu vom avea niciodata pe deplin garantia onestitatii accesarii si folosirii acestora.

Saltul de la regimul trecut, dictatorial comunist, la regimul actual, european democrat, devenind astfel doar unul cantitativ: de la ascultarea unora la ascultarea tuturor si nu unul real-calitativ care ar fi inclus eliminarea statului politienesc.

Ce mai putem constata rasfoind presa de astazi? Ca unii ziaristi ne recomanda metode anti-ascultare (v. Cum putem sa-i pacalim pe "ascultatorii" telefoanelor,
http://www.ziare.com/Cum putem sa_i pacalim pe ascultatorii telefoanelor-631190.html), asa cum Ceausescu ne recomanda infailibila metoda anti-frig/criogenie: suba!

Si nu se opresc aici. Ne exemplifica si cum ar trebui sa aplicam aceste metode: intalnindu-ne prin parcuri, inventând câte un cod scris şi un altul vorbit pentru fiecare familie, scară de bloc, grup de oameni, expediind mai des scrisori s.a.m.d.


Ni se propune un set de masuri „anti-ascultare“ care ne vor face sa ne scalambaim ca toate aratarile pamantului in loc sa ne exprimam firesc si fluent, ne va determina sa vorbim o romana ciuntita s.a., adica ni se recomandă sa devenim o natiune „ocupata“, „controlata“ si „frisonata“, de indivizi frustrati care topaie haotic prin parcuri si prin paduri, care comunica in versiuni stranii ale limbii romane, care vorbesc cifrat de sub dusuri sau de pe sub paturi sau care striga de prin copaci ca Tarzan si alte variatiuni din acestea sinistre care dau masura aneantizarii demnitatii umane.

Ce nu au inteles acesti ziaristi? Nu au inteles un fapt elementar prin simplitatea lui, si anume ca libertatea unui popor/ca si libertatea unui individ/ nu poate si nu trebuie sub nici o forma sa devina un element negociabil si cu atat mai putin unul al bascaliei generalizate.

Cum nu au inteles nici faptul ca efectele unei legi structurate pe principii nedemocratice nu pot fi anihilate decat prin singura forma fireasca cu putinta intr-o democratie reala: modificarea sau anularea legii nr. 298 / 2008!

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)