luni, 26 ianuarie 2009

Din presa anilor '90: Spionaj în favoarea KGB-uluiSpionaj în favoarea KGB-ului

Britanicul Michael Smith, expert în electronică,
angajat al unei importante firme de echipamente militare, a fost acuzat de spionaj în favoarea Moscovei — informează Reuters.


În cadrul procesului început ieri la Londra, Smith a negat toate acuzaţiile ce i-au fost aduse. El a fost arestat după ce Victor Oşcenko, ofiţer KGB stabilit în Occident, a dat autorităţilor britanice informaţii cu privire la activitatea lui Smith.

Procurorul Sir Derek Spencer a declarat că Smith a devenit membru al Partidului Comunist în anii '70 şi, mai târziu, a fost recrutat de Oşcenko, care lucra ca secretar II la ambasada sovietică din Londra. „Smith a furnizat informaţii tehnice şi materiale de la locul său de muncă, relevante în ceea ce priveşte potenţialul nostru militar. Se pare că trădarea sa a pornit la început, din motive ideologice, iar mai târziu a fost încurajată financiar“ — a declarat Sir Derek Spencer.

Spionaj în favoarea KGB-ului, Vremea, nr. 265, 22.09.1993
+++++PS:

Credeţi că în România au existat/există persoane
care au făcut/fac spionaj în favoarea altor state?
Aveţi cunoştinţă de vreun caz descoperit de autorităţile române?

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)