joi, 19 martie 2009

Cezar, de Mihai UngheanuDupa 1965 au aparut, deodata, cateva figuri charismatice de la Iasi care jurau pe poezie. Pareau desprinsi de context, traind numai pentru mistica literaturii si a poeziei. Ce climat de exceptie vor fi pastrat Iasii si cum, intr-o tara ocupata, martelata si contorsionata dupa ultimul razboi mondial, nu stiu!? M-a mirat intotdeauna. Atunci am scris in Contemporanul o insemnare despre “Cei trei Cavaleri ai melancoliei”, adica despre Cezar Ivanescu, despre Dan Laurentiu si Mihai Ursachi.

Am facut ce se putea face si pe Cezar Ivanescu si pe Dan Laurentiu i-am avut colegi de redactie la revista “Luceafarul”. Poezia, scrisul lor, intrau in sfera magiei. Cezar Ivanescu era o persoana de o mare energie si recalcitranta, dincolo de care se ascundea o fiinta atrasa de universuri subtile si de esente tari. Cultura lui poetica era exceptionala. Il iubea, dincolo de orice pitoresc, pe Eminescu, cel din Oda in metru antic. Acorda ceva din aceasta admiratie si lui Nicolae Labis. Traia pentru litere si pentru poezie. A scris pe langa Rod, pe linga Baaad, pe langa Doina, carti de poezie serafica, de neuitat, si doua carti revendicative, amandoua, dupa 1989, una despre Marin Preda (Pentru Marin Preda), cel chinuit si impins in moarte, si alta despre “Timpul asasinilor”, acuzand pe cei care l-au lichidat pe Nicolae Labis. I s-au pus si acestea la socoteala, alaturi de altele.

In decembrie 1989, descinsese in cladirea Uniunii Scriitorilor, pe care voia sa o transforme in Societatea Scriitorilor Romani. Citadela veteranilor ilegalismului era aparata de Dan Desliu, unul dintre parintii realismului socialist. I s-a pus si asta la socoteala.

Totusi, fiind un mare poet a luat la Botosani marele premiu de poezie Mihai Eminescu care i se potrivea. A murit dramatic, calomniat fiind putin mai inainte, de impostorii pe care i-a contestat intotdeauna. Poezia lui Cezar Ivanescu ramine una din minunile inexplicabile, ca orice minune, aparuta in literatura romana postbelica.

Ave Cezar!


Sursa: Mihai Ungheanu, Cezar, Cronica Română, 20 mai 2008

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)