marți, 17 februarie 2009

Dacă tu taci, cine va lupta pentru drepturile tale? Protest fata de introducerea "acordului prezumat" la donarea de organe


COMUNICAT DE PRESA
Protest fata de introducerea "acordului prezumat" la donarea de organe



Un grup de peste 20 de ONG-uri solicita comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor sa respinga introducerea "acordului prezumat" la transplantul de organe, pe motiv ca acesta incalca libertatile civile si religioase si poate duce la grave abuzuri, inclusiv la crima. In caz ca acordul prezumat va fi legiferat, semnatarii anunta ca vor contesta constitutionalitatea legii.

---Douazeci si doua de organizatii non-guvernamentale, printre care Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita din Romania, Alianta Familiilor din Romania, Asociatia Provita Media si altele, au remis Comisiilor Juridica si de Sanatate ale Camerei Deputatilor scrisori deschise prin care isi manifesta opozitia fata de un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in sanatate.

Modificarea ar urma sa introduca notiunea de "acord prezumat" la donarea organelor. "Acordul prezumat" presupune ca persoana care nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul de a-si dona organele, este de acord, in mod implicit, cu donarea.

Semnatarii, in calitate de promotori ai valorilor vietii si ale familiei, considera ca, prin legiferarea acestui "acord", departe de a se rezolva criza legata de cererea tot mai mare de organe pentru transplant, s-ar incalca grav convingerile religioase si etico-morale ale persoanei si s-ar favoriza abuzurile, mergand pana la asasinarea unor persoane cu deficiente in scopul recoltarii de organe.

Astfel,- Juridic, acordul prezumat contravine spiritului si literei Constitutiei României, conform careia persoana are dreptul sa dispuna de ea insasi, iar dreptul la integritate fizica si la libertatea credintelor religioase si a constiintei este garantat. De asemenea, acordul prezumat vine in contradictie cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Prima Declaratie de la Helsinki si Codul de la Nuremberg. Este total impotriva demnitatii umane sa consideri organele unei fiinte umane ca proprietate a statului, fara consimtamantul persoanei decedate. Nevoia pentru organe este irelevanta in fata acestui principiu moral.

- Este complet gresit sa presupui ca tacerea este echivalenta cu acceptarea. Pot exista situatii in care, fara voia sa, persoana sa nu reuseasca sa isi exprime obiectia de a nu dona (cazul minorilor sau adulţilor lipsiţi de capacitatea de exerciţiu). Prin urmare, neexprimarea obiectiei nu echivaleaza in general cu consimtamantul, iar acordul prezumat constituie o violare a vointei persoanei.

- Acordul prezumat face ca o omucidere in scopul prelevarii de organe sa fie imposibil de dovedit de catre medicul legist, deoarece un corp fara organe nu mai poate fi in atentia politiei.

- Acordul prezumat este o poarta deschisa utilitarismului, teorie deosebit de periculoasa care clasifica persoanele in functie de utilitatea sociala. Legiferarea sa ar duce efectiv la legalizarea eutanasierii oamenilor in incapacitate mintala.

Acest tip de legislatie utilitarista deschide calea altor interventii non-terapeutice pe cei care nu si-au dat consimtamantul (ca indepartarea de tesuturi si organe, avort si sterilizare), practici cu nimic mai prejos decat abuzurile eugeniste naziste.

Semnatarii atrag atentia in scrisorile adresate Camerei Deputatilor si ca notiunea de "moarte cerebrala" este un subiect controversat si cer modificarea Legii nr. 95/2006 in privinta definirii "mortii".

Asa cum este formulat amendamentul la lege, organele pot fi prelevate de la o persoana care nu a murit inca.

In incheierea scrisorii se mai precizeaza ca, in cazul legiferarii acordului prezumat, va fi contestata constitutionalitatea legii.

Cele 22 de organizatii ale societatii civice reamintesc si faptul ca Romania este singura tara din UE care nu are o comisie nationala de bioetica.

Atasat prezentului comunicat puteti gasi cele doua scrisori deschise in format .pdf.


Alternativ ele pot fi consultate la adresele:
http://www.provitabucuresti.ro/docs/acord.prezumat.scrisoareCD.pdfsi http://www.provitabucuresti.ro/docs/acord.prezumat.FOPV.pdf

Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:

Prof. dr. Sebastian Moldovan (Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita din Romania), 0720 053 195
Larisa Iftime (Asociatia Provita Media), 0726 679 46
Emil Ember (Alianta Familiilor din Romania), 0744 881 805

Este inadmisibil să se pornească de la "acordul prezumat", cum este de netolerat şi acceptarea falsei libertăţii impuse prin anularea tuturor drepturilor fundamentale ale omului!

Fiecare persoană trebuie să aibă drepturi depline asupra propriului corp, fiecare individ trebuie să decidă în timpul vieţii sale ce se va întâmpla cu trupul său în preajma morţii sau imediat după moartea sa!

Cum crezi că te-ai simţi, de exemplu, dacă ţi-ar fi smulsă inima pe viu, sau un rinichi sau dacă ţi s-ar extrage un ochi?

Cum ţi-ai privi bunicii, fratele, mama, sora, în scriu, ştiind că au fost jupuiţi sau ca le-a fost scos un ochi? Ţi-ai ierta vreodată păcatul de a fi tolerat batojocorirea acelui trup?

Cine crezi că îţi poate garanta că nu vei deveni chiar tu o potenţială victimă a crimei organizate? Cine îţi poate oferi siguranţa că cei dragi ţie nu vor fi ucişi sau că nu li se vor preleva organe la comandă?

În fiecare zi, în spitalele din România, mor oameni. Crezi că vom afla vreodată câţi pacienţi au murit, din culpă, din indolenţă, din nepuţinţă, din proastă organizare a sistemului medical?

Dacă tu taci, cine va lupta pentru drepturile tale?

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)