vineri, 10 iulie 2009

COTIDIANUL IN FALIMENT! C. Teodorescu, M. Dinescu (Ma doare in Cur ca sunt incompatibil!) si restul echipei au distrus Cotidianul

Cotidianul în opt pagini. Plus Update

Vedeti si cele 11 update la final. Nu uitati sa dati refresh din cand in cand. Informatiile curg. Este horror. Oamenii plang prin redactie. Sunt reduceri mai mari de 50%. Ziaristii au inceput sa-si dea demisia. Sunt 37 pana acum. La
intalnirea de dimineata de la Cotidianul, ziaristii au fost anuntati ca in curand ziarul va trece la opt pagini de la cele 16 si deci vor fi restructurari. Ce va contine ziarul in opt pagini? Comentarii, politica, actualitate si investigatii. Restul sectiilor vor fi radiate. Deocamdata nu a fost anuntata data cand va avea loc reducerea numarului de pagini si nici cati oameni vor zbura din schema. Oricum, este un prim pas pentru trecerea ziarului pe online, eveniment care va avea loc in aceasta toamna, potrivit surselor mele.Voi reveni cu detalii. Intalnirea de la Cotidianul continua. Oamenii afla acum cu cat vor ramane din leafa si daca vor mai ramane la ziar. Unii vor fi pastrati pentru online.
UPDATE 1: Si atmosfera de la o inmormantare pare mai vesela ca la Cotidianul. Au intrat la vorbitor doua sectii pana acum, iar oamenii au inceput sa faca schimb de adrese de e-mail si de telefoane.
UPDATE 2: Salariile nu sunt reduse cu maxim la 50%, ci chiar mai mare. De fapt, jurnalistii sunt fortati sa-si dea demisia, pentru ca nimeni nu poate trai de exemplu cu 1000 de ron lunar.
UPDATE 3: Asta este oferta conducerii: daca vrei sa ramai, atunci accepti leafa de 1.000 de ron indiferent ca ai avut 3000 sau 2000. Daca nu vrei, atunci esti liber sa pleci. Mai exista posibilitatea de reducere de maxim 50%, potrivit grilei anuntate si de mine, daca te muti la F5, divizia trustului Realitatea-Catavencu condusa de Dragos Stanca, care a lansat recent portalul money.ro.
UPDATE 4: Doru Buscu, directorul editorial al grupului, a negat pentru
Hotnews ca va fi redus numarul de pagini, apoi a dat detalii despre modificarea de continut a ziarului. El a infirmat si salariul oferit de 1000 de ron, dar unele dintre sursele mele tocmai au iesit de la el din birou. Interesant. Recent, SOV spunea ca nu vor fi restructurari, dar acum oamenii sunt fortati sa plece, pentru ca nu poti lucra pentru 1000 de ron cand aveai 3000, spre exemplu. Si-atunci pleci. Mai mult, tot la capitolul “fara restructurari”. Ieri au fost dati afara circa 70 de angajati din trust. Ma refer la Telesport.
UPDATE 5: Noi precizari. Se vorbeste acum ca vor tot 16 pagini dintre care opt pentru jurnalisti si nu pentru cei care-si dau cu parerea. Intre timp, gazetarii plang prin redactie. Nu la figurat. Pe 1 iulie am scris un post ca este
ziua neagra in care presa va intra intr-o perioada critica, dar nici eu n-am crezut ca poate fi atat de rau.
UPDATE 6: L-am intrebat si pe Cristi Godinac, liderul MediaSind, daca reducerea masiva a salariului nu incalca intr-un fel contractul colectiv de munca la nivel de ramura mass media si el mi-a raspus: “Orice diminuare sub cuantumul salariului minim pe ramura si a sporurilor prevazute in contractul colectiv este ilegala. Pentru cine are nelamuriri, sindicatul ofera consultanta juridica gratuita gazetarilor”.
UPDATE 7: Cinci-sase oameni si-au anuntat demisia. Deoamdata. Sunt de la sport si cultura. Printre ei si Ciprian Ranghel, redactor sef adjunct, care s-a trezit cu o leafa de 1.000 de ron sau posibilitatea de a parasi trustul. El a anuntat in redactie ca pleaca. In zilele urmatoare vom vedea si noua caseta redactionala. Vom putea observa schimbari majore, sectii desfiintate si fara cativa sefi.
UPDATE 8: 37 de jurnalisti au fost pusi sa aleaga intre leafa de 1.000 de ron+ dreptul de a semna doar pe online in calitate de colaboratori. Toti si-au dat demisia. Au fost fortati sa o faca printr-o strategie simpla, pentru ca patronatul nu si-ar fi permis sa-i dea afara. In aceasta situatie ar fi trebuit sa le plateasca salarii compensatorii, mai exact patru lefuri de fiecare, potrivit contractului colectiv de munca la nivel de mass media.
UPDATE 9 : Umorul nu i-a parasit pe unii de acolo. Status la messenger: “Vand reporter, 37/kg, in viu (la pret de somon) “. Am incercat sa dau de SOV, dar nu mai raspunde la telefon. Pentru prima oara. Sigur isi va gasi un PR destept sa spun ca asta e criza si nu ca a dat carute unor vedete care nu si-au meritat atentia. P.S. Stiti ca Dragoteasca a demisionat, dar inca presteaza la RTV. E foame mare.
UPDATE 10: Buscu spune ca vor fi totusi 16 pagini si 24 in week-end, dar cand publici opt pagini de comentarii inseamna ca renunti la jumatate de ziar. Am gresit eu pe moment (si pentru Adi Ursu). Acest lucru nu s-a intamplat insa, dar se va intampla. Se va petrece si trecerea pe online dupa ce va fi finalizat contractul cu cartile etc. Nu am modificat link-ul si titlul pentru ca de la doua informatii a pornit acest tavalug de update-uri. P.S. Lumea se intreaba in redactie cine-i Lovin. Unii sunt mai tineri sau nu citesc. Vedeti ca am o pagina despre autor. Voi reveni la noapte.
UPDATE 11: Nu v-am spus cine a acut parte din comisia de decapitarea a lefurilor: Doru Buscu, Adi Ursu si Livia Moisii. Ultima este director economic. Si nu v-am spus ca Evz publica un
interviu cu SOV pe tema asta. Retin ca-l inspaimanta ideea falimentului, dar zice ca nu se pune problema, dar si ca “pierderile au depasit limita bunului simt”. Interviul exclusiv a fost obtinut de Oana Dobre, care a lucrat o perioada pentru Realitatea tv.
NOTA: Astept informatii si de la voi. Le puteti posta la comentarii.
Informatia a fost preluata de cei la care vedeti link activ la comentarii si de:
Hotnews, Jurnalul national, Obae a preluat fara citare si a dat opinia lui Buscu – de altfel deja pe Hotnews, la fel si Adevarul, care a gafat in prima faza si a scris ca salariile au scazut la 100 de ron (voi posta prostia garantata+poza+news despre acest holding paralel cu realitatea).

Niciun comentariu:

Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu a fost un mare „ctitor” de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei de pretutindeni, o figură de seamă din istoria neamului românesc. Iar prin moartea lui cu adevărat mucenicească, el a oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru ţară să şi pentru credinţa creştină. (Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu)

...toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie

„Eu sunt convins că existenţa noastră de aici, de pe pământ, este negativul alteia, plină de lumină. Moartea este doar un ritual de trecere spre adevărata noastră esenţă şi fiinţă. Nu trebuie să credem că această experienţă a călătoriei noastre pe pământ este o experienţă în totalitate negativă. Iisus strigă pe cruce: «Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?» Se întunecă. Pentru că pământul este un loc atât de sinistru, încât fiul divin îşi poate uita tatăl şi poate crede că a fost părăsit. Şi totuşi, în acest infern, învăţăm să iubim, să ne sacrificăm, să ne dăruim, să fim generoşi. Este un infern feeric. Anamneza angelică pe care ne-o facem, din când în când, ne indică spre ce ne îndreptăm. Spre Dumnezeu. Şi toată viaţa noastră trebuie să fie o lecţie de modestie.“ Cezar Ivănescu

Mircea Eliade

Este semnificativ că singurul popor care a reuşit să-i învingă definitiv pe daci, care le-a ocupat şi colonizat ţara şi le-a impus limba a fost poporul roman; un popor al cărui mit genealogic s-a constituit în jurul lui Romulus şi Remus, copiii Zeului-Lup Marte, alăptaţi şi crescuţi de Lupoaica de pe Capitoliu. Rezultatul acestei cuceriri şi al acestei asimilări a fost naşterea poporului român. În perspec­tiva mitologică a istoriei, s-ar putea spune că acest popor s-a născut sub semnul Lupului, adică predestinat războaielor, invaziilor, şi emigrărilor. Lupul a apărut pentru a treia oară pe orizontul mitic al istoriei daco-romanilor şi a descendenţilor lor. Într-adevăr prin­cipatele române au fost întemeiate în urma marilor invazii ale lui Genghis-Han şi ale succesorilor săi. Or, mitul genealogic al genghis-hanizilor proclamă că strămoşul lor era un Lup cenuşiu care a coborît din Cer şi s-a unit cu o căprioară... (Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Genghis-Han, traducere de Maria Ivănescu şi Cezar Ivănescu, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1980)